Vi kender alle det gamle mantra om, at det handler om at gøre den samme ting 10.000 gange, hvis du ønsker at blive god til det. Men foregår den bedste læring på den måde? Forskning fra Johns Hopkins Universitet (2016) udfordrer dog dette paradigme i et studie, hvor 86 deltagere skulle flytte en cursor ved at klemme den i stedet for at skubbe den. 

Variation frem for gentagelse

Deltagere blev delt i tre grupper. En gruppe, der øvede sig på opgaven. En gruppe, der var kontrolgruppe og ikke øvede sig, og den sidste gruppe, der øvede sig med forskellige former for tryk på musen. 

Den sidste gruppe løste efterfølgende opgaven dobbelt så godt, som gruppen, der kun gentog øvelsen. 

De kunne hermed konkludere, at vi mestrer opgaven hurtigere ved at udføre modificerede udgaver af den opgave, vi vil udføre. 

I virkeligheden ikke så overraskende. Vi kender det bl.a., når vi ønsker at forbedre fysiologiske parametre som i forbindelse med bl.a. løb, styrketræning osv. Hvis vi gør det, vi altid gør, opnår vi blot en stagnering og ikke en forbedring. Det handler om at udfordre os selv på nye måder. 

Læring gennem alsidighed
Læring styrkes gennem alsidighed

Læring i Hillerød Elitetræning

Et godt eksempel er elitetræningen i Hillerød Kommune, hvor de bedste ungdomsudøvere samles to gange om ugen og træner i grundmotoriske færdigheder med udgangspunkt i gymnastikken. Det er her underordnet, om udøverne er golfspillere, håndboldspillere, svømmere o.lign. De opnår alle forbedringer i deres egne idrætsgrene ved at træne variereret. 

Vi skal ikke være så bange for at give udøverne forskellige udfordringer. Det, vi har brug for i det virkelige liv er heller aldrig helt det samme. Vi skal tvinge os til at tænke nyt. Det kræver langt mere af vores hjerne end at gøre det samme 10.000 gange. 

Pulsskolens fundament er alsidighed

Pulsskolen blev etableret på denne overbevisning i 1994, hvor stifteren af Pulsskolen, Kurt Curth, var af den opfattelse, at der manglede et mere varieret tilbud til ungdommen i Hillerød. Børn, der gik til fodbold, håndbold, svømning e.lign. havde alle godt af, at blive undervist i nye idrætsgrene. Lære nye færdigheder, da variation er med til at styrke den motoriske udvikling og læring. Vi kan overføre mange aspekter fra de forskellige idrætsgrene, og det er en gave, at træne mere end én ting. 

Derfor kommer du også til at prøve et bredt udsnit af forskellige idrætsgrene på Pulsskolen. Du kan se et udsnit af idrætsaktiviteterne her. Samtidig kunne du jo også være heldig, at opdage en ny idrætsgren, som er så sjov, at du bare må gå til den bagefter. 

Skrevet af Mikkel Curth, februar 2021