08 mar

”Man behøver ikke at veje 100 kg for at spille rugby og amerikansk fodbold”

Aktiviteter

Pulsskolens deltagerne har for første gang nogensinde haft mulighed for at prøve kræfter med rugby og amerikansk fodbold – to sportsgrene, der ofte bliver forvekslet, men som der ifølge vores to instruktører er stor forskel på. Jeg har taget en snak med Pulsskolens instruktører i de to sportsgrene, Stefan fra Kronborg Knights (amerikansk fodboldklub) og Bjørn fra Hamlet (rugby klub), som har sat mig ind i forskellen. 

Tekst Christina Slot

Som navnet indikerer, stammer amerikansk fodbold fra USA, mens rugby stammer fra en engelsk by med selvsamme navn ”Rugby”. Dog forbindes sporten ofte med New Zealand, som har taget den til sig som nationalsport.

Begge er holdsport, hvor der spilles med en oval bold i forsøget på at score mål, som henholdsvis kaldes touchdown i amerikansk fodbold og try i Rugby. Begge er fysisk hårde og krævende idrætsgrene med megen kontakt, da man blandt andet må tackle den, der har bolden.

Men hvad er forskellen så?
Selvom rammerne for de to sportsgrene synes ens, er der ifølge vores instruktører stor forskel på spillene. Både antallet af spillere, positioner, spillets forløb samt længde og ikke mindst mængden af udstyr, spillerne bærer. I rugby har spillerne kun tandbeskyttere på, mens de i amerikansk fodbold bærer udstyr fra top til tå.

Derudover ligger den store forskel i måden, hvorpå bolden føres fremad på banen. I amerikansk fodbold er det lovligt både at løbe med bolden samt at kaste den frem. I rugby føres den frem ved spark eller løb, mens det ikke er tilladt at kaste bolden frem, men kun tilbage.

Hvorfor er det gode idrætsgrene at have med på Pulsskolen?
Ofte forbindes både rugby og amerikansk fodbold med mænd, der er nogle ordentlige brød, og denne antagelse bekræfter både Bjørn og Stefan meget godt – no offence, vi har med to gutter på 100+ kilo at gøre. Jeg er derfor nysgerrig på at finde ud af, om det virkelig er nødvendigt at være så stor for at dyrke disse to idrætsgrene.

I denne sammenhæng fortæller både Bjørn og Stefan, at det kan spilles af alle – store og stærke såvel som små og hurtige. De forklarer, at det er vigtigt for et hold at have nogle i alle størrelser, både nogle der kan løbe stærkt, men også nogle der kan tackle igennem og agere mur.

Med dette faktum giver det pludselig mere mening for mig, hvorfor rugby og amerikansk fodbold er optimale idrætsgrene på Pulsskolen, hvor vi har et stort fokus på inddragende idræt, hvor alle kan være med.

Hvordan blev det modtaget af deltagerne?
Vi oplevede stor begejstring blandt Pulsskolens deltagere, der var ellevilde med de to kropsnære sportsgrene. Jeg hev fat i et par drenge kort efter, de havde prøvet kræfter med rugby, og spurgte om det havde været sjovt, hertil svarede de et rungende ”JAAAA” i kor, og den ene tilføjede kort efter, at det var rigtig skægt, at man måtte tackle hinanden.

Samme svar lød fra to piger, der lige havde brændt en masse energi af til amerikansk fodbold. De havde dog stadig kræfter til entusiastisk at forklare mig reglerne og ikke mindst til at vise, hvordan man skulle tackle hinanden.

Samarbejde med lokale klubber
Stefan og Bjørn underviste på Pulsskolen i Helsingør, hvor vi i år havde et samarbejde med en række lokale klubber med den hensigt at sætte fokus på lokale tilbud, så børnene har mulighed for at starte til den sport, de synes, der var sjov på Pulsskolen. Dette gjorde sig også gældende for Nicolai og Laura, der underviste i floorball og repræsenterede Helsingør Floorball Team.

Der findes i øvrigt amerikansk fodbold og rugby klubber både i Jylland, på Fyn og på Sjælland.0 Comment

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

Write a Reply or Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

”Jeg gør op med st… februar 22, 2017 Fra 6 års deltagelse… marts 29, 2017

Få den bedste uge i sommerferien