Mangler I også inspiration til, hvordan I får mere bevægelse ind i hverdagen under nedlukningen og skaber nogle hyggelige aktiviteter for børn og voksne? 

Vi vil i det følgende forsøge at give jer nogle ideer og forhåbentligt inspirere jer til, hvordan I sammen som familie, kan holde energien oppe og få rørt jer til trods for, at den organiserede idræt holder lukket. 

Skab struktur over jeres familieaktiviteter

Først og fremmest handler det om at få sat det i system og skabt struktur over den fysiske aktivitet. Det kan være ved at aftale, at jeres familieaktiviteter skal afholdes i et konkret tidsrum hver dag. Herefter er det en god ide at gøre alle i familien ansvarlige for bestemte dage, hvor det er den enkelte, der er ansvarlige for indholdet af jeres familieaktiviteter. Overskrifterne kan i princippet være de samme uge efter uge, men ved at skifte mellem hvem der har ansvaret, vil indholdet hermed også variere. 

Et program kunne se således ud: 

7 dages aktiviter for børn og voksne
7 dages aktiviteter for børn og voksne.

For at skabe den rette stemning er det vigtigt at skabe en fortælling. Derfor har alle aktiviteterne også fået overskrifter. Herunder kan der så arbejdes med det konkrete indhold, så det passer til jeres familie. 

I det følgende kan I se konkrete beskrivelser af de enkelte familieaktiviteter. 

Udfordringen

I udfordringen handler det om at udfordre sin familie i alverdens forskellige discipliner. Et eksempel kunne være: 
Tag et billede af de følgende 10 ting eller personer. Hvem finder dem først og kommer tilbage til startlinjen?

 • Busstopsted
 • Egetræ
 • Person med rød hat
 • Vejskilt
 • En hund
 • En fugl
 • En sø
 • Grønt hus
 • Traktor
 • Person med briller

Det er nemt at tilføje flere opgaver og variere sværhedsgraden.

Den ansvarlige får i “udfordringen” frie tøjler til at skabe sjove aktiviteter for børn og voksne. Det er kun fantasien, der sætter grænsen. Vi vil i kommende indlæg komme med flere forskellige forslag.

Cirkeltræningen

I cirkeltræningen er der fokus på den fysiske dimension af idrætten. Hvis den foregår i hjemmet, kan den eksempelvis bygges op på følgende måde:

 • 1 min sprællemænd
 • 1 min armstrækkere på tær eller knæ
 • 1 min løb på stedet
 • 1 min rygbøjninger
 • 1 min skihop
 • 1 min mavebøjninger
 • 1 min sprællemænd
 • 1 min squats
 • 1 min hvor man sidder op ad en væg
 • 1 min supermand (hvor man ligger på maven og løfter både arme og ryg over jorden)

Cirkeltræningen kan evt. gøres 1-5 gange afhængig af ens fysisk. Tag en 2 minutters pause mellem hver 10 minutters blok. 

Der kan ugentligt skiftes rundt mellem øvelserne og evt. implementere: Burpees, planke, dips, sjipning e.lign. 

Hvis man ikke kan holde til fx 1 minuts armstrækkere er det fint at tage en kort pause og se, hvorvidt det er muligt at tage et par stykker mere inden tiden er gået. 

Sæt noget godt musik på, og benyt en app til at styre tiden. Jeg benytter selv ”Seconds”, men der er utallige intervaltræningsapp. 

Nye gadgets

Nye gadgets kan være med til at sætte kolorit på den daglige træning. Det behøver ikke at være dyrt, men det er sjovt at finde nye og anderledes aktiviteter for børn og voksne.

Et eksempel kunne være boksebolden (boxing ball).

Boksebolden - Aktiviteter for børn og voksne
Boksebolden – sjov aktivitet, som det kræver lidt øvelse at mestre.

Den kan erhverves for omkring 100kr-200kr og en sjov og anderledes form for boksning, hvor en lille bold på størrelse med en tennisbold er sat fast med en elastisk, der sidder fast på hovedet. Aktiviteten er super til at træne øje-hånd koordination, bevægelse og giver også et godt fysisk udbytte. Det kræver dog lidt træning inden man for alvor får sved på panden. Som familie er er det oplagt at lave konkurrence i, hvem der kan ramme flest gange i træk eller holde den kørende i længst mulig tid. 

Andre “gadgets” til jeres aktiviteter for børn og voksne kunne være: 

 • Pandelampen, så aktiviteterne kan foregå efter mørkets frembrud. Det giver en hel anden dynamik til aktiviteten. 
 • Slyngetræner (fx TRX), der giver en anderledes form for træning
 • Balancebræt – kan bruges til at udfordre hinanden. Fx med lukkede øjne, en fod, skriv dit navn med foden osv. 
 • NERF-gun. Er en sjov aktivitet, hvor man får mulighed for at skyde hinanden uden at det gør ondt. 
 • Discs til discgolf. Der findes mange baner rundt i hele landet, hvor det er muligt at spille discgolf. Er en sjov aktivitet, hvor alle kan være med. 

I virkeligheden handler denne dag mest om at finde nye sjove måder at være sammen på. For at illustrere, at det ikke behøver at koste penge, er en sjov udfordring at bruge et helt almindeligt stykke papir. Hvem kan fx balancere med den på hånden i længst tid eller holde den på maven, mens man går fremad? 

Der findes desuden utallige sjove lege med balloner. 

En god ide er at afsætte et lille beløb, som den der er ansvarlig for aktiviteten, kan købe for. 

Vild med dans

I “Vild med dans”, kan familien inddeles i fx 2 hold, der har 30 min til at skabe deres egen dans. Den ansvarlige for aktiviteten har inden konkurrencen udvalgt 2 sange (gerne med forslag til dans fra youtube eller Tik Tok). 

Efter 30 min er der opvisning, hvor holdene skal vise deres dans for det andet hold. Det andet hold skal herefter give point indenfor følgende kategorier: Samarbejde, rytme, sværhedsgrad og attitude. 

Dans er super sjovt, hvis man får tilpasset niveauet. Sørg for at lave en sjov og uhøjtidelig stemning, så alle føler jeg trygge og kompetente. På Pulsskolen arbejder vi altid ud fra, at det skal foregå i en tryg miljø, hvor man gerne må fejle. Læs mere om Dans og vores andre idrætsgrene på Pulsskolen her.

Pulsskolen - Vild med dans

De hjemmeolympiske lege

I de hjemmeolympiske lege handler det om at skabe en olympisk rammesætning. Gerne med en lille åbningsceremoni, hvor der bæres en fakkel (evt. stearinlys) ind på det olympiske stadion sammen med atleterne. Herefter kan legene bygges evt. bygges op omkring det olympiske motto: Citius, altius, fortius (Hurtigere, højere, stærkere). 

I ”højest” kan det handle om at bygge det højeste tårn af toiletpapirruller. 

I konkurrencen ”længst” kan der konkurreres i, hvem der kan løbe længst på fx 3-5 min. En god idé er her at lave et handicapsystem, hvor alle starter med at løbe så langt som muligt på 3-5 min. (Det anbefales at alle deltagere medbringer et ur eller at én person styrer tiden ved at fløjte i en dommerfløjte e.lign.). Efter de 3-5 minutter er gået stopper alle det sted, hvor de er nået. Næste gang fløjten lyder handler det om hurtigst muligt at komme tilbage til startlinjen. Den der kommer først tilbage vinder. 

I konkurrencen ”stærkest” kan der konkurreres i, hvem der kan have en ske liggende længst tid på håndryggen, mens armen er i vandret position foran kroppen. 

Andre forslag til konkurrencer kunne være: 

 • Smidigst: Hvem er bedst til limbo
 • Boldøje: Badminton med en ballon og fluesmækker. Banen kan laves hen over nogle stole
 • Skiskydning: Løb og kast bolde i en spand. Der laves strafrunde, hvis boldene ikke rammer spanden. 
Den olympiske fakkel bæres ind - Aktiviteter for børn og voksne
Den olympiske fakkel bæres ind 🙂

Orienteringsløb/gang

Orienteringsløb kan foregå både løbende og gående. Det er oplagt at benytte hjemmesiden www.findveji.dk hvor der ligger utallige kort med faste poster, der er sat op i naturen. Det er en både nem og sjov måde at komme rundt i den danske natur. Det er også muligt at printe et kort fra fx google maps, hvor der laves nogle markeringer, som deltagere skal rundt og besøge. Orienteringsløb er oplagt at lave i hold, så man kan hjælpe hinanden. Medbring gerne en telefon, så det altid er muligt at ringe, hvis orienteringssansen forsvinder. 

Hvis man ønsker at udfordre sig selv, er det anbefalelsesværdigt at prøve natorienteringen, der foregår efter mørkets frembrud. Her er det nødvendigt med pandelamper, så man kan finde rundt i mørket. Hver dog opmærksom på, at det er markant mere kompliceret at finde rundt i en skov om natten, så det anbefales kraftigt, at man altid løber i grupper – gerne hele familien på samme tid. 

2 hold 3 dyr

I ”2 hold 3 dyr” skal der konkurreres i, hvem der først finder 3 på forhånd aftalte dyr. Dyrene kan afhænge af ens område. Det kan fx være en kat, en hest og et egern. 

Det er den ansvarlige for aktiviteten, der bestemmer hvilke dyr, der skal findes. Dyrene skal dokumenteres med et foto. 

2 hold 3 dyr - Aktiviter for børn og voksne
Så er det tid til årets safaritur 🙂

Vi håber, at det ovenstående ugeprogram, kan give jer lidt ny inspiration til sjov og legende hverdag. 

Pulscamp – aktiviteter for børn og voksne

Hvis I mangler sjov inspiration til jeres næste familieferie, kan vi anbefale Pulscamp, der er Pulsskolens familiecamp, hvor børn og voksne både sammen og hver for sig dyrker idræt, hygger og får nogle dejlige fælles oplevelser. Ugen består bl.a. af en blanding af alverdens idrætsaktiviter og vores kreative værksted. I kan læse mere om Pulscamp via dette link.

Husk: Det gør ikke noget at det er sundt, så længe det er sjovt.

Skrevet af Mikkel Curth, januar 2021