14 jun

5 alternative sportsgrene

Pulsbloggen

Fodbold, håndbold, basket, badminton, volleyball.. – vi kender dem alle sammen, men der findes også mange andre spændende sportsgrene ude i den store verden, og nogle af dem kan man faktisk også dyrke her i Danmark. Vi vil nu fortælle om fem alternative sportsgrene, som I måske ikke kender.  

Tekst: Frederik Møller Nielsen

1*Kronum

Oprindelse: Et nyt, spændende og tempofyldt holdspil, opfundet i USA i 2006, som kombinerer tre af de mest kendte sportsgrene i verden: basket, håndbold og fodbold – i ét spil. Spillet er endnu ikke kommet til Danmark, men det ser virkelig sjovt ud!!

Generelt om spillet: På hvert hold er man 10 personer og spiltiden er 3 x 20 minutter. Når man har bolden i hænderne, skal man hele tiden drible, som man skal i basket, da man kun må tage to skridt med bolden i hænderne. Når bolden er ved fødderne, må man have den lige så længe, man kan. De to hold har ikke noget fast mål, så når man har bolden, er man det angribende hold – og når man ikke har den, er man det forsvarende hold. Som forsvarende hold må man parere bolden væk fra målet med armene, men man må ikke gribe den. Kommer man alligevel til at gribe den, udløser det et straf-skud til modstanderholdet.

Kort om reglerne: I Kronum scorer man ved at skyde den special-designede kronum bold ind i et af de specielle kronum mål, som der er 4 af på én bane. Selve målet består af et ”kammer” med 5 ”krone ringe” i toppen (se billedet herunder).

Kronum målet: ét kammer med 5 krone ringe i toppen.

Kronum målet: ét kammer med 5 krone ringe i toppen.

Antallet af point, man får ved en scoring, afhænger af, hvilken zone man skyder fra.

Kronum banen er opdelt i 3 zoner:

  • Goal Zone/målzone: Her må man score med alt; hænder, fødder, hoved, mave (1 point for scoring i kammer/ 2 point for scoring i ringene)
  • Wedge Zone/Feltet: Her må man score med; ben, fødder, mave og hoved (2 point for scoring i kammer/ 4 point for scoring i ringene)
  • Flex Zone: Her må man score med alt som i målzonen (2 point for scoring i kammer/ 4 point for scoring i ringene)

Derudover kan man score på to andre måder:

  • Long range/ langskud: her scorer man fra midtercirklen, og man må score med alt – en scoring gennem ringene ved et langskud kaldes en kronum (4 point for scoring i kammer/ 8 point for scoring i ringene)
  • Penalty Shot/Staf skud: Hvis man som forsvar kommer til at gribe modstanderens skud, får modstanderholdet et straf skud. Her skyder man med fødderne fra kanten af feltet/wedge zone.

Se videoen herunder: Her forklares regler, pointsystemet og meget mere (de taler desværre engelsk, men videoen er ret god alligevel):

2*Lacrosse

Oprindelse: Lacrosse er navnet på en af verdens ældste hold-sportsgrene, da spillet har rødder helt tilbage til de nordamerikanske indianere i 1400-tallet.

To udgaver af lacrosse: Der findes to udgaver af lacrosse, herrelacrosse og damelacrosse, men fælles for begge er, at det går ud på at score flest mål, inden tiden løber ud. Den største forskel på de to udgaver er, at man i herrelacrosse må være fysisk, man må altså skubbe med kroppen og tackle med sin stav. Endelig findes også en lettilgængelig “have-version” af lacrosse, hvor man kaster, griber og skyder en floorball med en kort, bægerformet stav (se billedet herunder).

Mini- Lacrosse ("have versionen")

Mini- Lacrosse (“Have versionen”)

Banen og spillet: I lacrosse spiller man på en stor udendørs græsplæne, hvor man har opsat et specielt lacrosse-mål i begge ender. På hver hold er der 10 personer inklusiv én målmand. Hver spiller har en lacrosse-stav, en stav med et net i enden, som bruges til at gribe, aflevere og skyde med. Lacrosse spilles med en lille, hård gummibold, som er på størrelse med en tennisbold. Når man har bolden i sit net, kan man vælge enten at løbe mod mål for at score eller spille den til en medspiller – men pas på, hvis man vælger at løbe med bolden, risikerer man at blive tacklet og dermed miste bolden til modstanderholdet. Lacrosse spilles i 4 x 20 minutter, og vinderholdet er det hold med flest scoringer, når tiden er gået. Man kan spille lacrosse i Aarhus, Odense og København, men måske har din skole eller den lokale sportsforening noget lacrosse-udstyr liggende, som I må prøve.

Se videoen herunder: Her kan I se de professionelle i USA spille Lacrosse, de kan nogle tricks – ser det ikke sjovt ud?

3*Speedminton/Crossminton

Opfindelsen: Speedminton er en sport, der på mange måder er en blanding af badminton, squash og tennis.  Spillet startede som en idé, da den tyske opfinder Bill Brandes opfandt en hurtig, flyvende plastik fjerbold (se billedet herunder) – dengang kaldte han spillet “Shuttleball”.

Udstyr til speedminton

Udstyr til speedminton

Selve spillet: I speedminton kan man spille single (én mod én) eller double (to mod to). Man spiller normalt 3 sæt til 16 point, med mindre den ene vinder de to første sæt. For at vinde et sæt skal man vinde med minimum 2 point. Når man skal serve, skal man stå bag baglinjen, ligesom man skal i tennis. Man server tre gange og lader derefter modstanderen serve tre gange. Man spiller på en bane, som består af to firkanter (5,5x 5,5 meter) som er adskilt af et 12,8 meter slagstykke. Der er ikke noget net i speedminton, så målet er at ramme modstanderens firkant.

Udstyret: I speedminton spiller man med en speedminton-ketcher, som minder mest om en squash ketcher. En anden vigtig gentand i speedminton er bolden, som har mange ligheder med en plastik-fjerbold fra badminton. En “speeder”, som bolden hedder, kan opnå en tophastighed på 260-290 km/t og kan flyve 13–25 meter, afhængig af speederens kvalitet. Speedminton ændrede 1. januar 2016 navn til Crossminton.

Se videoen i linket herunder: Her kan I se 4 unge mænd fra Aarhus, som faktisk var til VM i speedminton i 2015. Man kan sagtens købe ketchere og bolde til en rimelig pris i Danmark, et begyndersæt koster 300-400 kr,-  – det er faktisk ret sjovt!

http://www.tv2oj.dk/nyheder/28-08-2015/1930/talenter-i-speedminton?autoplay=1#player

4*Stige golf/Bolas

Oprindelsen: Stige golf er et havespil for hele familien, som fik sit gennembrud i USA i 1990’erne, spillet er oprindeligt inspireret af det vilde vesten, hvor cowboys kastede med levende slanger mod et pointgivende mål.

Spillet kaldes i dag mange navne, hvor Bolas måske er det mest specielle. En bola er faktisk navnet på den genstand man kaster med i stigegolf, nemlig to golfbolde som er bundet sammen med en snor (se billedet herunder).

Stigegolf-"bolas"

Stigegolf-“bolas”

Selve spillet: I stige golf er målet en stige med tre trin, som står minimum 6 meter væk fra kastestedet. Det øverste trin giver 1 point, det midterste trin giver 3 point og det nederste trin giver 2 point. Man spiller 2-4 personer, som hver har 3 bolas (kaste-kugler). Hver runde starter med, at den førende spiller kaster en bola, derefter kaster man skiftevis en bola, indtil der ikke er flere. Man laver normalt kun underhåndskast. Hvis ens bola rammer jorden og derefter hopper op på stigen, tæller den også som point.  Hvis man ikke får viklet sin bola godt rundt om stigen, kan man risikere, at modstanderne skyder den ned fra stigen, og dermed mister man point. Når runden er færdig, tælles og noters alle bola-point. Spilleren som først når præcis 21 point vinder spillet, får man mere end 21 point gælder rundens point ikke, og man må derfor prøve igen i næste runde. Der findes dog også et alternativt regelsæt, hvor man får minuspoint, hvis man scorer over 21 point. Hvis man eksempelvis har en sum-score på 25 point efter ens sidste bola, får man 4 minuspoint, da man har scoret 4 point for meget – i næste runde starter man derfor med en score på 21-4 = 17 point.

Man må gerne drille: I stigegolf er det tilladt at distrahere modstanderne med tilråb, lyde og bevægelser. Dog er kropskontakt ikke tilladt.

Se videoen herunder: Her viser to drenge, hvordan man spiller stigegolf hjemme i haven, meeen mon ikke I kan gøre det bedre. Spillet kan købes mange steder på internettet, men kan også bygges selv, hvis man kender nogen, der er lidt fiks på fingrene. Et stigegolf sæt koster 200-400 kr,-.

5*Sepak Takraw

Oprindelsen: Forestil jer at spille volleyball over noget, der ligner et badminton net – og man kun må bruge sine fødder og sit hoved – det er faktisk lige, hvad spillet Sepak Takraw er. I nogle lande kaldes denne sport af samme grund for “Kick-volley”. Sepak Takraw er oprindeligt et sydøstasiatisk spil og har været spillet på konkurrenceplan siden 1965. “Sepak” er malajisk og betyder “spark” eller “smash”, mens “Takraw” er det oprindelige thailandske navn for bolden, man spiller med. I dag spilles der også europæiske mesterskaber i Sepak Takraw.

Selve spillet: Sepak Takraw består af tre set, hvis ikke det ene hold vinder de to første. For et vinde et sæt skal man have 21 point og føre med minimum 2 point. Man får et point ved at få den specielle sepak takraw-bold (se billedet herunder) til at røre modstanderens side. Som i volleyball må spillerne kun røre bold 3 gange på hver side, før bolden skal skydes over til modstanderholdet. I sepak takraw må den samme spiller dog godt røre bolden 3 gange i træk uden nødvendigvis at skulle spille den til en medspiller. Man spiller 3 personer på hver hold (en bowler, en server og en striker). Sepak takraw kræver god springkraft, god boldføling og ikke mindst fleksible ben.

Den syntetiske og officielle kampbold i Sepak Takraw. Den oprindelige bold er flettet af materialet "rotting", som er rørskud fra en malajisk klatrepalme.

Den syntetiske og officielle kampbold i Sepak Takraw. Den oprindelige bold var flettet af materialet “rotting”, som er rørskud fra en malajisk klatrepalme.

Udbredelse i Danmark: Vi anbefaler, at man varmer godt op inden man forsøger sig med Sepak Takraw derhjemme, og derudover anbefaler vi, at man starter på en sandbane, da man helt sikkert kommer til at falde nogle gange. Sepak Takraw er ikke så udbredt i Danmark, men man kan vidst gå til det i Kokkedal i Nordsjælland.

Se videoen herunder: Her kan I se sepak takraw-finalen fra 2014 mellem Thailand og Korea, de er rimelig vilde til deres sport:

Var det ikke nogle sjove, alternative sportsgrene?

Del gerne bloggen med venner og familie  – skriv også gerne kommentarer, hvis I kender andre sjove, alternative sportsgrene.

På snarlig gensyn.

/PulsBloggen

Læs Pulsbloggens øvrige indlæg her.0 Comment

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

Write a Reply or Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

”Som forælder føl… maj 2, 2016 At turde tage ansvar … juni 18, 2016

Få den bedste uge i sommerferien